Jokkmokks marknad 2018

Jokkmokks marknad 2018

3 februari, 2018 0 av patrikohman

Så var det dags för Jokkmokks marknad. Jag vet inte hur många år jag har tänkt åka hit, men inte passat. Men äntligen, efter att ha tillbringat en alldeles för stor del av tiden på jobbet så tog jag ledigt och åkte dit. Hela vägen mellan Boden och Jokkmokk var som ett enda långt vykort, oerhört vackert med snötyngda gnistrande träd och en himmel med en soluppgång i ryggen. Oerhört rofyllt.

Väl framme så var det bara att leta sig fram till marknaden och det var ju inte svårt, bara följa strömmen med människor… Jag trodde jag skulle vara först, när jag började åka vid 8.30-tiden. Helt fel! Parkeringen var redan rejält fylld när jag kom fram. Men det syns att Jokkmokk är van vid detta, mycket väl uppstyrt med parkering, och en karta i näven när man betalat parkeringen mm.

Marknaden, som instiftades redan 1605 är en av världens äldsta marknader. Och det var befriande skönt att slippa allt skräp som normala stadsmarknader fyller stånden med. Jag blev lite orolig när ett av det första stånden jag såg var godisremmar och heliumballonger med motiv av Svampbob fyrkant, men som tur var det ett av få marknadsstånd med den typen av varor… Sen har ju godis en viktig del i mitt liv, men behöver det inte på en seriös marknad. Godis kan ju i och för sig vara en bra muta för barnen när det blir långtråkigt för dem…
Det fanns otroligt mycket fint hantverk, synd bara börsen var tunn, annars hade man lätt kunna fylla både garderoben och bältet med fina saker som härliga tröjor, knivar och kåsor… Men till nästa gång så…

En av de roligare aktiviteterna är ju renracet på Talvatissjön. Deltagare får lägga sig på en släde efter en ren och sen när renen släpps gäller det att hålla i sig. Farten på renarna varierade en hel del, jag hade nog vågat åka bakon några av dem, men några av dem hade duktigt med spring i benen! Kul och spännande att se!

Trött i bilen på väg hem men det var verkligen värt det! Jag är glad att jag åkte själv denna gång, familjen hade nog inte uppskattat det, trots godisremmar, det blev en lång dag på marknaden… Och bra att se civilpolisbilen vara på hugget både på upp- och nedvägen, det dämpar ju farten på många ivriga förare… Och dämpade definitivt farten hos de två förare jag såg med blått ljus i backspegeln…

Här är mitt inlägg från 2020 med bland annat Greta på besök! >> 

(175)