Messaure

Messaure

1 oktober, 2023 0 av patrikohman

Äntligen var det dags för ett besök till Messaure kraftstation, eller dammen åtminstone. Har länge längtat dit men det har aldrig passat. Men denna regniga sommar blev det äntligen ett utrymme i kalendern.

Så det var bara att packa husvagnen med allt som behövdes för ett par dygn i skogen. Jag hade sett på Google maps att det fanns ett kanonställe att parkera husvagnen på så jag var rätt lugn. När vi började närma oss så körde jag självsäkert ned på skogsvägen som borde vara rätt. Det fanns ju några olika nedfarter men det var ju rätt bra väg så jag tvekade inte, just då… Den blev smalare, sämre och började luta mer och mer nedåt vilket jag inte tänkt på när jag kollade kartan. Men det fanns inte så många alternativ att vända på med husvagn så det var bara köra och hoppas. Vägen blev stenigare och lerigare. Och brantare, men ingen minns en fegis så. Men det var nog så spännande! Helt plötsligt blev det plan mark igen och helt ok väg. Framme! Och det var verkligen ett härligt ställe vi hamnade på. Alldeles vid strandkanten, men på rejält högre nivå så man inte behövde vara orolig för att det skulle bli blött om fötterna.

När vi började utforska området så slogs jag at att det var så lite spår kvar av byn. Vägarna i byn syntes fortfarande, men inte ett spår av hus eller var de stått, bara några skyltar visade vad som stått på de olika platserna. Lite besviken blev jag, hade ju varit lite intressant att åtminstone få se några spår. Enda som fanns kvar var ett hus där tiden stått still under många år. Så man får nöja sig med det. Men ändå märkligt att allt bara är borta, naturen är snabb på att ta tillbaks skogen!

Vilket enormt jobb som är nedlagt på denna damm! Och vilken enorm påverkan dammen har på naturen, man förstår ju samernas och andra människors frustration när det började byggas och marken skövlades. Vilka oerhörda sår det blev i naturen. Å andra sidan har den producerat en oerhörd mängd el som kommit många tillgodo. Kluven blir man!

Det hade verkligen varit intressant att få se hur det såg ut på riktigt när det var fullt av liv i byn! Måste ju verkligen varit ett myller av liv när det var som mest folk där! Det borde väl att rekonstruera något med någon 3d-rendering så man kan gå omkring där? Det måste ju finnas massor med bilder därifrån, och nu med AI som kan göra de mest otroliga saker. Jag väntar och hoppas!

Sen återstod bara vägen tillbaka. Det hade gnagt hur det skulle gå att köra upp till stora vägen mest hela tiden. Det blev ju inte bättre av att det regnade rätt mycket natten innan vi skulle hem. Men det var ju bara ta tjuren vi hornen och börja köra. Sambon fick springa före en bra bit och stoppa eventuella bilar på väg ned. Men i med ettan och gasa, så bar det iväg, och utan några som helst problem, den bara stretade på bland stenar och lera. Ångesten hade varit helt i onödan. Subaru Forestern är ju underbar när det blir lite äventyr, det är ju bara så! Risken är väl bara att man blir övermodig någon gång. Men den dagen, den sorgen.

(43)