Återbesök på Sandträsk sanatorium

Återbesök på Sandträsk sanatorium

30 juli, 2022 0 av patrikohman

För några år sedan var jag på mitt första besök till Sandträsk sanatorium. Då var man inte så lite omtumlad över besöket, ofattbart stort kändes det då. Nu var det spännande att få komma tillbaka med lite nya perspektiv.

Det kändes klart mindre denna gång, även om det aldrig kommer att kännas litet… Men fortfarande lika fascinerande över byggnaderna och historien om sanatoriet. Att det dött över 15 000 personer här, bara det är ju oerhört svårt att ta in.

Eftersom det känns som jag tog de dokumentära bilderna förra gången har jag nog tagit lite mer detaljer nu, mindsetet var då helt annorlunda nu när jag gick omkring!

Men man blir verkligen påmind om vilka idioter som finns här i Norrbotten med omnejd. Det är så förstört överallt, vad är nyttan? Är de stolta över sig själva, har svårt att tänka mig det… Idioter.

Sen vill jag rikta ett stort tack till Allan Wonkavaara som släppte in oss och berättade historian om sanatoriet i Sandträsk. Mycket intressant även om man hört en del tidigare. Passa på och gör ett besök där, det är verkligen intressant och man vet ju inte hur länge man får göra det!

Bilderna från mitt tidigare besök hittar ni här: https://palott.se/sandtrask-sanatorium/

Och läs gärna berättelsen av Leonard Hyllenstam som var inlagd här, och se på hans bilder! https://palott.se/en-berattelse-fran-sandtrask-sanatorium/

(539)