Jokkmokks marknad 2020 med Greta Thunberg

Jokkmokks marknad 2020 med Greta Thunberg

9 februari, 2020 0 av patrikohman

Av en ren slump fick jag tillfälle att åka till Jokkmokks marknad. Detta var den 415:e marknaden i Jokkmokk, imponerande. Och sällan har den haft sån stjärnglans som i år. Både kungen och statsministern besökte Jokkmokks marknad detta år. Men deras närvaro bleknade i skuggan av Greta Thunberg. Att hon kom var ju större än det mesta! När man ser henne är det ju lite svårt att ta in att under mindre än två år har hon talat i FN, träffat presidenter och påvar, lånat bil av Arnold m.m. Rätt så imponerande, och säkert irriterande för många!

Det var verkligen värmande att se alla ungdomar på Talvatissjön, de är ju verkligen planetens framtid. Tack vare Greta blev det ju verkligen fokus på klimatet detta år, hoppas jag då verkligen så inte allt handlar om en personfixering, och anledningen glöms bort. Men massor med mediafolk var då på plats!

Många besökare på sjön fick nog andan i halsgropen när vi var tvungen flytta oss till ett annat ställe runt scenen, det mullrade till rätt kraftigt under fötterna när tyngden flyttades, spännande för många!

Jag förstår att Greta valde att komma till Jokkmokks marknad. Hon kämpar ju för klimatet, och för samerna märks det stor skillnad förr och nu. Dessutom utsätts ju samernas livsvillkor hela tiden både vad gäller klimat och rättigheter.

Jag kluven i frågan. Å ena sidan måste ju samerna ha rätt till sina marker. Å andra sidan måste gruvor och vindkraft finnas, annars är vi ju bokstavligen i stenåldern. Järn, mineraler och energi behövs i det moderna samhället. Önskvärt är ju att de inte kolliderar, går det undvika? Jag är inte avundsjuk på de människor som ska ena samer, energibolag och gruvindustri, det är ingen lätt fråga.

Annars var det härlig folkfest, många knallar med hantverk, sååå långt ifrån skräpet som bjuds ut på stadsmarknaderna i Luleå och Boden. Och så mycket folk, och så många språk, det är ju verkligen en folkfest med människor från hela världen.
En av de roligare upplevelserna är renracet, där händer ju lite av varje. Jag skulle aldrig komma på tanken att ställa upp men beundrar de som gör det!

Här är hittar ni mitt inlägg från Jokkmokks marknad 2018 >>

(75)