Siknäsfortet ovanför Töre Hamn

19 augusti, 2017 0 av patrikohman

Ju mer man ser sig om i Norrland hur mycket arbete som är nedlagt på att förhindra, i första hand Ryssland från att ta sig ned till södra Sverige via detta område. Nu blev det ett besök till Siknäsfortet strax utanför Töre hamn. Där fanns det fyra? (kan vara tre) anläggningar i närområdet för att försvara Töre hamn från en eventuell landsättning samt  kunna beskjuta E4:an ifall motståndaren kom den vägen.

De fyra stora kanonerna kom från fartyget MS Fyglia när det skrotades.

Det är väl värt ett besök om man ett åtminstone litet intresse för historia. Fin anläggning och mycket trevlig guide. Jag hade ju en fundering om hur man skulle betala guideturen, jag såg ju ingen kassa eller liknande vid fortet. Det visade sig att i fortet som alltså ligger djupt i berget, fyra våningar rakt ned, fanns det wifi/internet! Det är ju imponerande med tanke på att det klipper efter E4:an på flera ställen när man är ute och kör…

En annan intressant historia om Töre hamn är ju att man hade en ubåt från främmande makt instängd i fjärden men släppte ut den utan åtgärd… Vore ju intresant att höra historien bakom det, den riktiga historien alltså!

Här nedan lite bilder från fortet.

(285)