Sommarsemester i Hemavan 2018

Sommarsemester i Hemavan 2018

16 juli, 2018 0 av patrikohman

Några sommardagar i Hemavan skulle väl vara härligt tänkte vi och bokade boende där för några månader sedan. Med tanke på vilken tur med vädret vi hade och så fin lägenheten var så var det ju svårt att misslyckas. Ingen av oss i familjen är ju varken vandrare eller friluftsmänniska så enkelhet är ju ett måste. Och enkelt var det verkligen i Hemavan. Från lägenheten kunde vi gå direkt till Hemavan Gondol och därifrån åka upp på fjället. Skönt att slippa gå uppför första “tråkiga” biten innan man kommer upp på fjället.

Vill man inte fjällvandra så finns det så många andra fina ställen i närområdet, härliga bäckar porlade lite överallt och välspångade stigar fanns det överallt! Fisket hann vi inte utforska men det lär nog också vara helt ok…

Aldrig ensamma

Vi var bara upp på fjället några timmar så det var väl inte direkt någon strapatsrik fjälltur men det räckte för att få mersmak. Vi kände oss inte ensamma, överallt satt det eller vandrade det folk. Inte så mycket att det kändes påträngande eller jobbigt, snarare så det kändes tryggt… Vi kommer säkert tillbaka hit någon gång inom de närmaste åren, och då med tält!

Mo i Rana

När vi var så nära Norge kändes det dumt att inte göra ett blixtbesök till Mo i Rana också. Inte för att det skulle vara någon speciell stad, mest bara för att ha varit där. Men vad fint det var vid hamnen där Havmannen stod! En del nybyggda eleganta hus och en jättefin strandpromenad med påkostade belysning, solsängar i betong och fina lekplatser för barn. Mycket fint. Och eftersom mycket var under uppbyggnad blir det nog fantastiskt fint om några år!

Som en extra bonus på vägen till Mo i Rana fick jag  se huset som vi alla konfirmander bodde i på sommarläger i Tärnaklippen, det var ju några år sen… Då var det ju även ett besök till Svartisen, jag hade nog uppskattat det mer nu än man gjorde då!

Denna resa blev det extra tydligt att vi nog är  vältajmade och rätt bra på att passa tider. Vi hade planerat att åka från Sävast klockan nio, vi åkte sex minuter över nio. Vi fick checka in i Hemavan klockan tre, vi öppnade dörren till lägenheten fyra minuter över tre. Vi tänkte checka ut och åka klockan tio, vi åkte fem över tio… och då hade vi städat lägenheten ordentligt också och pratat med värden en stund. Vältajmade helt enkelt… läskigt vältajmade.

Med tanke på att Hyundaien i snitt bara drog 0,45 l/mil trots full last, kuperad terräng och konstant AC så blev det ju billig resa också. Det är ju alltid kul att få tänka: Vi tankar i Arvidsjaur, nä vi klarar oss nog till Älvsbyn, nä, vi tankar i Boden… Inte kul om det är tvärt om.

(134)