Nikon 50 mm e-lens

Nikon 50 mm e-lens

5 april, 2020 0 av patrikohman

Jag hittade min gamla 50 mm e-optik när jag rotade i förrådet häromdagen. Det följde med när jag köpte min första kamera, en Nikon EM som hängde med ganska många år.

50 mm E-lens eller 50 mm E-optiken

E-optiken kom i slutet på 70-talet och tillverkades till i mitten på 80-talet. Det var en billigare variant av Nikons objektiv. Men som jag förstått så var 50 mm e-optiken i princip den samma som de dyrare förutom på två punkter, betydligt mindre coating på glasen så det är större risk för fula effekter vid motljus och andra ljusspeglingar. Det andra är att fler delar i objektivet är gjort av plast. Det gör å andra sidan linsen mycket lätt. När den sitter på 810:an så känns det som kameran är utan optik. På Z6:an känns det pluttigt jämfört med Sigma 35 1,4 Art eller Nikons 85 mm 1,4 som annars sitter på.

Fördelen att ha den på Z6:an jämfört med 810:an är ju att med ett manuellt objektiv får man markeringar i sökaren exakt var skärpan är i Z6:an. Med 810:an så får man bara en liten prick i sökaren som säger till. Klart bättre då med Z6!

Nåväl, hur gick det då?

Man ska inte ha bråttom när man fotograferar med 50 mm e-optiken. Man inser ju snabbt hur blixtsnabb och korrekt autofokus och objektiv jobbar nu för tiden. Med det manuella objektivet går det sakta, och blir kanske inte riktigt rätt på första bilden. Men jag är säker på att om jag fortsätter att använda den ett tag så lär det nog bli bättre statistik på både tiden för att ställa in skärpan och hur rätt den sitter.

Bildkorrigering

Man får öka kontrasten en del på bilderna, men förutom det så fungerar det alldeles utmärkt. Det kommer nog ofta att hänga med i fotoväskan. Det är verkligen jättelitet med ypperlig känsla i både bländarring och fokus!

Jag kan lugnt säga att det är kul att fotografera med den. Jag tror det blir så att man tänker lite mer på kompositionen när man fotograferar med den. Blir mindre sprejsyndrom.

Här är lite bilder från testrundorna:

(58)