Berlinbesök

Berlinbesök

19 oktober, 2018 0 av patrikohman

Berlin, finns ju en hel del historia i det namnet. Blev oerhört glad när jag fick höra att det skulle bli en resa dit med jobbet. Man har ju hört så mycket om den stan med all dess historia. Jag trodde ändå inte att kriget fortfarande skulle sätta så djupa spår i staden. Men överallt var det monument och minnesplatser. Samtidigt är staden så otroligt modern med häftig och modern arkitektur i en härlig blandning och kontrast mot de gamla byggnaderna. Och jag brukar sällan besöka inredningsbutiker, men går man förbi Stilwerk-huset så måste man nästan gå in och titta!

Här nedan är några exempel:

Berlinmuren

Die Berliner Mauer. Muren med stort M. Jo, Kinesiska muren är större på alla sätt, men muren i Berlinmuren är ju ändå en märkligare skapelse. Att smälla upp en mur rätt genom en stad för att hindra folk från östberlin komma till västberlin. Jo, världsläget var helt anorlunda då, men märkligt är det. Sen har vi ju en annan, jag vet inte vad jag ska kalla honom, som vill bygga en wall, A Giant Wall! mellan Mexico och USA, lika knäppt det.

Muren byggdes av Östtyskland för att stoppa den omfattande flykten av östtyska medborgare till väst via Västberlin, men i Östblocket användes officiellt benämningen “antifascistiska skyddsvallen” om muren för att ge sken av att dess syfte var att hålla “fascismen” ute.

Tempelhof flygplats i Berlin

Flughafen Berlin-Tempelhof. Vilket ställe och vilken myrstack med folk och aktiviteter, allt från drakflygare till vindsurfare på bräda, underbart rekreationsområde för berlinarna!

Berlin-Tempelhofs flygplats var en av Berlins tre storflygplatser, av arkitekten Norman Foster och kallades “The Mother of all Airports”. Den stängdes den 30 oktober 2008. Den började byggas 1923.

Monument över Europas mördade judar

Denkmal für die ermordeten Juden Europas.  Jag vet hur vi från början kunde missa hela den stora utställningen som låg under torget som var fullt belamrat med betongblock av olika storlekar, som bara det var oerhört tungt och jobbigt att se. Men utställningen under var bara för mycket, rum efter rum med historier från mördade judar som skrev eller på annat sätt meddelade sig till anhöriga innan de blev mördade av nazisterna. Helt oerhörda berättelser som aldrig får falla i glömska trots högervindarna gärna vill framhålla att det aldrig hänt. Vi får verkligen kämpa för att det aldrig ska hända igen.

Brandenburger Tor

Det är en stadsport som har kommit att bli en symbol för staden. Den har spelat olika roller i stadens historia. Porten är den enda återstående av 14 stadsportar i Berlins tullmur. Den ritades av arkitekten Carl Gotthard Langhans och uppfördes 1788-91. Den står vid dagens Pariser Platz, som en monumental avslutning av Unter den Linden, den berömda boulevarden som en gång ledde från Berlins stadsslott till Tiergarten.

(32)