Peter Parnes och 3d-skrivare

Jag var och fotograferade Peter Parnes, professor på LTU och dottern Tovah, angående det nya “Luleå Makerspace” som ska flytta in i Bergströmska gården, nedanför stadshuset i Luleå. Där kommer det att finnas 3d-skrivare, laserskärare och en massa annan utrustning och som ska vara öppet för medlemmarna i Luleå Makerspace som är intresserad av att skapa och bygga saker. Föreningen kommer att ha regelbundna träffar där man kan ta upp idéer och eventuella problem man har och på så sätt få hjälp att genomföra idéerna eller hjälp med problemen. Inflyttningen beräknas till årsskiftet 2014/-15.

Hos Peter Parnes fick vi se en 3d-skrivare i aktion och det kändes ju lite overkligt. Speciellt med tanke på att priserna på skrivarna inte är extrema, ok, 20 000 kr snyter man kanske inte ur näsan, men värdeminskningen på en ny skoter överstiger ju de pengarna redan första året, så det är ju vad man prioriterar. Det finns ännu billigare varianter, från c a 5 000 kr men då med sämre prestanda.
Det som är roligt med 3-d-skrivaren är att man kan skapa en mängd olika saker beroende på vilket material skrivaren matas med. Det finns både mjuka och gummiaktiga material samt hårdplaster i olika material. Det man kan skapa sätter ju bara fantasin stopp för. Dessutom är utvecklingen bara i sin linda, det kommer hela tiden nya material och utvecklingen mot miljövänliga material går fort. I framtiden kan man kanske skriva ut egna reservdelar när någonting går sönder hemma, eller göra sitt eget lego…
Vi fick se en mängd olika saker som Peter och Tovah skrivit? ut, allt från leksaker till nyttoprylar. På bilderna ser ni ett urval samt den magiska manicken som trollar fram dem!

(47)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.