LKAB besöksgruva

LKAB besöksgruva

4 november, 2018 0 av patrikohman

Det var många år sedan man var till Kiruna och LKAB:s besöksgruva. Det är ju en häftig upplevelse att åka nedåt, nedåt och nedåt till man är framme. Det känns lite overkligt att man är drygt 500 meter under jord, men underligt nog inte ett dugg klaustrofobiskt! Man skulle ju kunna tro att luften skulle vara fuktig och rå men det var det verkligen inte!

Tack vare en suverän guide (tack André) så fick man en bra inblick i hur det är att jobba här i gruvan, historiken  och fortsättningen, mycket intressant!

Jag vet inte hur många som verkligen förstår vad gruvan har betytt för Sverige i stort. Det är enorma summor som har gått tillbaka till staten från gruvan och vi har ju en av den bästa malmen i världen. Arbetsmiljön går ju inte att jämföra med hur det ser ut i många andra gruvor i världen, det är ju en farlig miljö men kunde ha varit mycket farligare! Även miljömässigt ligger ju gruvor i Sverige långt fram. Metall och mineraler behöver vi i vardagen så gruvor kommer vi aldrig att kunna undvika och då är det ju bara att göra det bästa av situationen.

(106)