Kirunas nya stadshus

Kirunas nya stadshus

4 november, 2018 0 av patrikohman

Ett besök i Kiruna betyder väl också en sväng förbi det nya stadshuset? Fascinerande med stadsflytten i Kiruna, aldrig tidigare har väl en så stor del av en stad flyttats?

Det värmer att se hur LKAB ändå försöker bevara så mycket som möjligt, tänker bland annat på den stora klockan som stod på gamla stadshuset. Den tog ned och renoverades. Då den var nedplockad visade det sig att den var i betydligt sämre skick än väntat, men den renoverades i alla fall och får nu pryda det nya stadshuset, bra där! Det hade ju varit enklare att säga att den inte gick att renovera och skicka den till smältverket…

Nåväl, nu till nya stadshuset. Det är svårt att med ord beskriva det, när man kommer in blir man andaktsfull som när man kommer in i en kyrka. Jag är inte religiös men det brukar ändå vara något speciellt när man beträder en kyrka, och samma känsla här! Det kan ju bero på att det var lite folk och därför väldigt lugnt, men även den stora rymden i byggnaden gjorde nog sitt till. Sen färgsättningen, champagne/mässing och vitt till stor del med inslag av svart, hur häftigt som helst!

Nåväl, här är lite bilder!

(77)