Ett besök till Laver gruvby

Ett besök till Laver gruvby

1 augusti, 2021 0 av patrikohman

När jag och Ola ändå hade vägarna förbi, nåja, ganska nära, så var man ju tvungen att svänga in på grusvägen som ledde till Laver.

Märklig känsla

Det var en märklig känsla att gå omkring på gatorna, eller det som var kvar av gatorna, och se på lämningarna. Man såg ju inte så mycket egentligen, men när man sett bilder så kunde man ändå bilda sig en uppfattning om byn. Att efter man hittat en malmfyndighet bygga en ultramodern by med begränsad livslängd känns ju lite märklig. Man inser ju hur mycket pengar det är inblandat i dessa näringar! Men så var det både inom gruvnäringen och andra större projekt, exempelvis dammbyggen. Porjus är ett exempel som dock levde vidare efter byggprojektet blev klart.

Laver började byggas i början av 30-talet och levde till strax efter andra världskriget var över. Byn var toppmodern, med fjärrvärme, el och rinnande vatten, vilket många hus i Sverige inte hade då. I tio år levde byn som hade mer än 300 invånare. När sen gruvan inte var lönsam längre monterades den och byn ned och bara spåren av det finns kvar.

(138)