Rosfors bruk och Ristjäls gruvor

Rosfors bruk och Ristjäls gruvor

25 maj, 2015 0 av patrikohman

DSC5419.jpg

Rosfors bruk

Bruket ligger några mil söder om Luleå. Det är ursprungligen från 1830-talet och var i drift till 1875. Det låter inte så länge men det var ju nästan ett helt arbetsliv!
I närheten finns Ristjälsgruvan som försedde bruket med malm. Även malm från Hindersön och från Gällivare användes här! Vilket jobb det måste ha varit att transportera malmen hela den vägen!
Här på bruket tillverkades grytor, jordbruksmaskiner, symaskiner!, järnspisar och smidesdelar till båtar och fartyg. Eftersom bruket var beroende att åns vatten , och i synnerhet vårfloden så låg bruket nere vissa delar av säsongen och då jobbades det i skogen och i jordbruket.
Nu är masugnen och lite andra byggnader renoverade. Det är ett mysigt val för en picknick. Har man små barn med mycket spring i benen får man nog dock vara lite på pass eftersom det är en del höga ställen man kan ramla ifrån och strömmande vatten. Det är inga djupa vattendrag så det skulle nog förmodligen mest troligt bara bli en ofrivillig badstund, men det är ju roligare när det sker lite kontrollerat.
Vägen från Ristjälsgruvan till Rosfors bruk var oerhört skön att gå på. Det var jämn, rak och fin men känslan att det kunde stå en björn eller älg ungefär överallt var påtaglig!

Fler bilder från Rosfors bruk och Ristjälsgruvan

Ristjälsgruvan

Det är en liten gruva och kommer jag ihåg rätt så jobbade ca fyra man med familjer här. Kvinnorna och barnen sorterade malmen och männen sprängde och bröt den. Det var svartkrut som användes som sprängmedel. Det kan inte ha varit kul att jobba med svartkrut, det är väl inte det säkraste sprängämnet. Krutet var ju kul när det var i smällare och dylikt, klart mer spännande när det var stora tunnor eller kistor/lådor!

Tänk vad mycket man inte visste innan man åkte hit! Det finns nog många platser man missat hittills!

Ekopark Rosfors är en av Sveriges 36 ekoparker.

DSC5360.jpg

 

 

Fundament från Ristjälsgruvan.

Källa:  Bl a Husera

(479)